fbpx

Operation Cherry Red (OCR)

14/05/2018 in Geen categorie

Wat houdt het Operation Cherry Red Project in?

Het OCR project is een initiatief van groene bonen inkoper en leverancier Trabocca. Zij willen koffieboeren overtuigen om alleen de 100% rijpe, rode koffiebessen te plukken. Hierdoor zullen ze namelijk een hogere kwaliteit koffie produceren, een hogere prijs kunnen vragen en dát zal een betere toekomst voor de boer en zijn omgeving garanderen.

Hoe werkt het?

Allereerst wordt vertrouwen en motivatie gewekt door de boeren de mooie resultaten van soortgelijke projecten te laten zien uit andere industrieën. Trabocca maakt vervolgens een selectie van een specifieke groep boeren die gaan werken volgens de door Trabocca opgestelde kwaliteitsnorm. Zij krijgen scholing, toegang tot nieuwe technologie en financiële hulp. De boeren wordt geleerd om slechts alleen de 100% rijpe bessen te plukken. Hierna worden de bessen meerdere malen gecontroleerd en worden enkel de mooiste rode bessen geselecteerd, zodat afnemers bereid zijn hiervoor een premie te betalen.

De kwaliteitspremie die dit OCR project vervolgens oplevert, wordt voor verdere verbetering van de keten gebruikt. Zo zijn er investeringen gedaan in droogbedden, schaduwnetten voor de koffiebessen, sneller transport en een cupping lab waar de koffies getest kunnen worden. Het kopen van een OCR koffie draagt dus direct bij aan deze kwaliteitsprojecten. Wat ons betreft zou iedereen die wil genieten van specialty coffee zich verantwoordelijk moeten voelen om iets terug te doen in de keten, want uiteindelijk is er zonder de boeren geen koffie.

Wil je meer informatie over OCR? Neem dan een kijkje op de website van Trabocca.