fbpx

Brew guide: Aeropress

25/05/2018 in Brew guides

Als een frisbee bedrijf een koffiezetapparaat uitvindt, weet je dat het leuk gaat worden. Koffiezetten met een Aeropress is leuk en uitdagend. Er is een groot scala aan verschillende manier om het te zetten, wat dit het meest veelzijdige apparaat maakt dat er bestaat. Het robuuste plastic maakt hem perfect geschikt om mee te nemen in je reiskoffer!

Hoe zet je de perfecte kop met een Aeropress?

Tools

Aeropress

Aeropress filterpapier

Aeropress funnel

Molen

Koffiebonen

Ketel

Weegschaal

Timer

Mok

Aeropress roerstaaf

 

 

Voorbereiding

Zet de ketel aan en wanneer mogelijk, stel in op 96 graden. Plaats een filter op het onderstuk van de Aeropress en draai het op de Aeropress. Maak het filterpapier nat met heet water om papiersmaak tegen te gaan. Gooi het water weg, plaats de Aeropress op een mok en zet deze op een schaal.

 

 

Malen

Maal 8 tot 18 gram koffie, afhankelijk van hoeveel  je wilt. Lees meer op het ratio blog om te bepalen hoeveel koffie je moet gebruiken. Maal de koffie zo fijn als tafelsuiker. Plaats de trechter op de Aeropress. Zet de weegschaal op nul en weeg je koffie af. Als je de juiste hoeveelheid hebt, zet de weegschaal weer op 0.

 

 

Water

Als je geen waterkoker met temperatuurinstelling hebt, breng het water dan aan de kook en wacht 30 seconden. Gefilterd water of mineraalwater geeft veelal het beste resultaat. Als je het niet zeker weet, zet een kop met gefilterd water en een met kraanwater en vergelijk zelf!

 

Opschenken

Start met opschenken in het midden en probeer alle koffie met water te bedekken. Voeg drie keer zoveel water toe als koffie. Roer vervolgens door met de roerstaaf, zodat het water alle koffie raakt. Koffie laat CO2 vrij of ‘bloomt’ wanneer het nat wordt. Hoe verser de koffie, hoe meer CO2 er vrijkomt. De gemalen koffie moet omhoog komen en er moet een crema-achtig schuim ontstaan. Laat 15 seconden bloomen.

 

 

Rest van het opschenken 

Schenk met een strakke straal water op aan de zijkant, zodat het water gaat ronddraaien. Als je meer dan 200 ml water gebruikt, pauzeer dan na 150 ml en ga pas door wanneer het water genoeg door de koffie is gelopen om de rest van het water in een tweede ‘pour’ toe te voegen.

 

Als je al het water hebt toegevoegd, roer drie keer, haal de Aeropress en de mok van de weegschaal en wacht 1 minuut. Zet de bovenste helft van de Aeropress erop en duw langzaam door tot je een sissend geluid hoort. Hou de Aeropress boven de prullenbak, haal het bovenstuk een beetje terug, schroef de onderkant open en duw het bovenstuk helemaal door zodat het koffiedik eruit valt.

 

 

 

Lees ook de brew guide voor V60