Flat White? Cappuccino? Cortado?

18/04/2019 in Educatie

Dus, wat is het verschil?

It has become impossible to imagine the current coffee scene without a flat white. Originally from Australia, this drink is now taking over the rest of the world. But many people confuse it with the cappuccino. Or don’t know how it differs from a cortado.

Hoewel deze drankjes bijna hetzelfde lijken, verschillen ze in espresso-melk ratio en de hoeveelheid schuim. Het meest bekende melkkoffie drankje is wel de cappuccino. Meestal gemaakt met 1 shot espresso, opgeschuimde melk en een romig laagje microfoam. Een flat white echter, wordt normaal gesproken bereid met een dubbel shot espresso als basis, met een beetje opgeschuimde melk en een dunne laag microfoam.

 

Naast deze twee melkkoffies zijn er nog meer varianten. Neem de macchiato: espresso met een dot melkschuim. Daarnaast is er de cortado, espresso met tussen 100 en 200ml opgeschuimde melk, meestal in een glas geserveerd. Tenslotte is er de latte, ook wel bekend als ‘Koffie Verkeerd’. Een espresso met veel melk en een beetje melkschuim. Al deze koffies – behalve de macchiato – worden bij voorkeur afgemaakt met een mooi latte art patroon.

Welke melk moet ik kiezen?

Melk en koffie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het type melk dat je gebruikt speelt een belangrijke rol voor het uiteindelijke drankje. Wij kiezen voor Weerribben Zuivel biologische volle melk. Onze Hoofd Educatie en Innovatie vertelt waarom in deze blogpost

Lees meer over Weerribben Zuivel

En plantaardige melk?

Sojamelk wordt in een koffiebar vaak overschaduwd door koemelk. Het wordt meestal alleen besteld als vervanging vanwege allergie of om milieu redenen. Maar in onze bar kiezen we niet voor een simpele zuivelvrije optie: we willen een  zoet en romige drankje creëren, waarbij de koffie goed tot zijn recht komt. Daarom zijn we uitgekomen op Bonsoy soy drink. Lees waarom in deze blogpost… 

Meer over Bonsoy