fbpx

Brew guide: Chemex

15/08/2019 in Brew guides

De meest elegante manier om koffie te zetten. De Chemex is tegelijkertijd een filterzetmethode en een serveerkan, die bovendien prachtig staat op iedere tafel of aanrechtblad. Het dikke filterpapier zorgt voor een ongelofelijk cleane kop, wat deze methode een favoriet onder vele koffieliefhebbers maakt.

Hoe zet je de perfecte kop met een Chemex?

Tools

Chemex

Chemex filterpapier

Molen

Koffiebonen

Ketel

Weegschaal

Timer

Mok

Theelepel

 

 

Voorbereiding

Zet de ketel aan en wanneer mogelijk, stel in op 96 graden. Vouw vervolgens het filterpapier open zodat het in de Chemex past. Zorg ervoor dat het deel met de 3 lagen over de schenktuit valt. Maak het papier nat met heet water om papiersmaak te voorkomen en om de Chemex te verwarmen. Giet het water weg en plaats de Chemex op een weegschaal. Zet de weegschaal op 0.

 

 

Malen

Maal tussen 12 and 30 gram koffie, afhankelijk van hoeveel koffie je wilt maken. Lees meer op het ratio blog om te bepalen hoeveel koffie je moet gebruiken. Maal de koffie zo fijn als kristalsuiker. Doe de gemalen koffie in de Chemex en zet de weegschaal op 0.

 

 

Water

Als je geen waterkoker met temperatuurinstelling hebt, breng het water dan aan de kook en wacht 30 seconden. Gefilterd water of mineraalwater geeft veelal het beste resultaat. Als je het niet zeker weet, zet een kop met gefilterd water en een met kraanwater en vergelijk zelf!

 

Opschenken

Begin in het midden met opschenken, in een strakke straal en probeer alle koffie te bedekken met water. Voeg ongeveer drie keer zoveel water toe als koffie. Roer vervolgens met een lepel zodat het water alle koffie raakt. Koffie laat CO2 vrij of ‘bloomt’ wanneer het nat wordt. Hoe verser de koffie, hoe meer CO2 er vrijkomt. De gemalen koffie moet omhoog komen en er moet een crema-achtig schuim ontstaan. Laat 45 seconden bloomen.

 

 

Rest van het opschenken 

Schenk het water met een strakke schaal en maak cirkelvormige bewegingen. Probeer alle koffie zo gelijk mogelijk te ‘raken’. Als je meer dan 250 ml water gebruikt, pauzeer bij 200 ml en ga door tot het water zover door de gemalen koffie is gelopen dat de rest van het water erbij kan in een tweede keer. Als je al het water hebt toegevoegd roer in een keer langs de rand.

 

 

Wacht tot al het water is doorgelopen. Verwijder het filter en geniet van je koffie!