fbpx

Brew guide: V60

15/08/2019 in Brew guides

De V60, ontworpen door het bekende Japanse merk Hario, is een zeer consistente manier om een pour-over te zetten die je makkelijk kunt leren. Zeer vergelijkbaar met een traditionele Melitta filter, maar geupgrade naar de moderne kwaliteitsstandaard. De beste methode voor mensen die zoeken naar een snelle, goeie manier om een pour-over te maken.

Hoe zet je de perfecte kop met een V60?

Tools

Hario V60 brewer

Hario V60 filterpapier

Molen

Koffiebonen

Ketel

Weegschaal

Timer

Mok

Theelepel

 

 

Voorbereiding

Zet de ketel aan en wanneer mogelijk, stel in op 96 graden. Vouw vervolgens het filterpapier tot een hoorntje en plaats het in de V60. Maak het papier nat met heet water om papiersmaak te voorkomen en om het filter te verzadigen. Giet het water weg en plaats de V60 op een mok bovenop een weegschaal. Zet de weegschaal op 0.

 

 

Malen

Maal tussen 12 en 30 gram koffie, afhankelijk van hoeveel je wilt. Lees meer op het ratio blog om te bepalen hoeveel koffie je moet gebruiken. Maal de koffie zo fijn als kristalsuiker. Doe de gemalen koffie in de V60 en zet de weegschaal op 0.

 

 

Water

Als je geen waterkoker met temperatuurinstelling hebt, breng het water dan aan de kook en wacht 30 seconden. Gefilterd water of mineraalwater geeft veelal het beste resultaat. Als je het niet zeker weet, zet een kop met gefilterd water en een met kraanwater en vergelijk zelf!

 

Opschenken

Start met opschenken in het midden en probeer alle koffie met water te bedekken. Voeg drie keer zoveel water toe als koffie. Roer vervolgens door met een lepel, zodat het water alle koffie raakt. Koffie laat CO2 vrij of ‘bloomt’ wanneer het nat wordt. Hoe verser de koffie, hoe meer CO2 er vrijkomt. De gemalen koffie moet omhoog komen en er moet een crema-achtig schuim ontstaan. Laat 45 seconden bloomen.

 

 

 

Rest van het opschenken 

Schenk water op met een strakke straal en maak cirkelachtige bewegingen. Probeer alle koffie zo gelijk mogelijk te ‘raken’. Als je meer dan 250 ml water gebruikt, pauzeer bij 200 ml en ga door tot het water zover door de gemalen koffie is gelopen dat de rest van het water erbij kan in een tweede keer. Als je al het water hebt toegevoegd roer in een keer langs de rand.

 

 

Wacht tot al het water door de koffie is gelopen, verwijder de V60 en geniet !