fbpx

Review Etzinger etzMAX

29/08/2019 in Reviews

Begin augustus hadden we de Etzinger Etzmax op bezoek in onze bar in de Kerkstraat. Naar aanleiding van World of Coffee 2018 in Amsterdam mochten we al een prototype van deze molen proberen en hierover was ons hele team enthousiast! Onze partner Alleborgh Espresso vroeg ons nu of we de definitieve uitvoering van deze molen wilden testen in onze bar, om te zien hoe deze molen presteert qua workflow en kwaliteit in een espressobar waar er flink wat kilo’s koffie doorheen gaan.

 

Het bijzondere aan deze koffiemolen is dat er een weegschaal inzit die op één decimaal nauwkeurig ingesteld kan worden. Zo hoeft de barista niet elke koffiedosering te wegen op een weegschaal, waardoor hij sneller kan werken. Bovendien zorgt het voor minder verspilling.

 

De Etzmax stelde niet teleur. We vonden de smaak van de gezette espresso’s van goede kwaliteit, absoluut naar onze standaard. Bovendien werkte de molen snel en nauwkeurig: de maximale afwijking was 0,3 gram, maar in de meeste gevallen was dit max 0,1. Ook is de molen stil en makkelijk schoon te maken. Minder enthousiast waren we over de maat van de hopper. Deze is aan de kleine kant, er past precies één kilo in. Dit betekent dat je pas kunt bijvullen als de hopper helemaal leeg is. Daarnaast is het afstellen even wennen, omdat er twee ringen zijn om aan te draaien. Daardoor heb je niet de volledige controle die je met andere koffiemolens hebt. We raden de molen met name aan voor het klein en middelgroot segment, gezien hij niet geschikt is voor meer dan 4 kilo per dag.

 

Al met al is de Etzinger Etzmax een absolute aanwinst voor iedere kleine tot middelgrote espressobar, met name om sneller en consistenter te kunnen werken met behoudt van kwaliteit.