Meet Italiaanse Barista Kampioen 2020: Daniele Ricci

21/02/2020 in Geen categorie

Op 19 en 20 januari vonden de Italiaanse Barista Kampioenschappen plaats in Rimini. We zijn er enorm trots op dat de winnaar – Daniele Ricci – een van de barista’s van ons Kerkstraat team is! Tijd om Daniele een aantal vragen te stellen over zijn ervaringen, waarom hij zo’n passie heeft voor koffie en wat zijn plannen voor de toekomst zijn.

1. Wanneer begon je met werken in koffie? 

Ik begon op mijn 17e, toen ik een basistraining volgde.

2. Wanneer begon je met werken bij Bocca? En waarom koos je Bocca? 

7 februari 2019 was mijn eerste dag bij Bocca. Toen ik tijdens WBC in 2018 voor het eerst op de Kerkstraat kwam, was ik meteen groot fan.

3. Waarom besloot je om mee te doen aan de Italiaanse Barista Kampioenschappen? 

Ik doe graag mee aan wedstrijden, om mijn vaardigheden met die van andere professionals te vergelijken. Het motiveert me om zo te focussen en tot in detail alles te leren over koffie.

4. Hoe heb je de wedstrijd ervaren? 

Dit jaar was geweldig! Ik heb enorm genoten en ik heb veel lol gehad. Ik was goed voorbereid en daardoor voelde ik geen enkele druk.

5. Welke drankjes heb je gemaakt en op welke ben je het meest trots?

 In de competitie moet je 4 espresso’s, 4 melkdrankjes en 4 signatuur drankjes maken met koffie als basis. Alle drankjes waren erg bijzonder, maar ik was het meest tevreden over mijn signature drink omdat ik de juryleden liet ‘spelen’ met bepaalde kleuren, wat de ervaring in smaak versterkte.

6. Kun je dat eens verder toelichten? Hoe kwam je op dit idee voor je signatuur drankje en wat hield het precies in? 

Voor de wedstrijd gebruikte ik een concept gebaseerd op zintuigen, smaakperceptie en multisensorische analyse. Ik heb samengewerkt met Dr. Fabiana Carvalho, een neurowetenschapper op gebied van multisensorische perceptie van de Universiteit van  São Paolo. Samen bestudeerden we hoe alle vijf de zintuigen onze smaakervaring beinvloeden. De focus voor de juryleden lag op drie zintuigen die over het algemeen ondergewaardeerd zijn bij het proeven. We lieten ze de espresso proeven met koptelefoon op, waarop hele hoge tonen werden afgespeeld. Dit benadrukte de aciditeit in de koffie. Voor mijn melkdrankje vroeg ik de jury om een stuk zacht, roze zijde vast te houden. Dit benadrukte de perceptie van het mondgevoel, door de connectie tussen het aanraken van de stof en het mondgevoel zelf. Bij het signatuur drankje moesten de juryleden naar bepaalde kleuren kijken, zodat ze de smaaktonen makkelijker konden verwerken. Ik wilde focussen op alle vijf de zintuigen, omdat we, met name binnen Specialty koffie, het niet zomaar proeven, maar alle zintuigen erbij betrekken. 

      • 7. Dus de volgende stap is Melbourne. Kijk je er naar uit? Wat verwacht je? 

      Ik kan niet wachten om erheen te gaan en de beste barista’s van de wereld te ontmoeten. Ik voel me vereerd dat ik erbij mag zijn. Het wordt een leuke uitdaging en ik hoop de finale te halen.

      8. Wat is je advies voor mensen die nog niet zoveel over koffie weten, maar wel graag willen leren? 

    •  
      • Iedereen kan makkelijk meer leren over koffie. Online vind je bijvoorbeeld veel informatie. Ik denk dat het belangrijkste is om de juiste waarde te hechten aan de kop koffie die je drinkt. Je kunt koffie niet zomaar voor lief nemen.
      • 9. Hoe zet jij thuis koffie?

      Mijn huisgenoot en ik hebben een mooie set-up geïnstalleerd om filterkoffie te maken, met verschillende koffie vanuit de hele wereld. De V60 is mijn favoriete zetmethode. 

    • 10. Wat is de lekkerste koffie die je ooit geproefd hebt? 
    • Goeie vraag! Ik zou zeggen de koffie die ik meenam naar het kampioenschap: Carbonic Macerated Catucai 2sl, uit Ecuador. En de meest zoete koffie die ik ooit geproefd heb: ongewassen Geisha uit Panama, van finca Auromar. 
      1. 11. Wat zijn je plannen voor de toekomst? Koffie  en niet-koffie gerelateerd?
      2. Ik wil graag blijven werken in de Specialty koffie industrie, naar originelanden reizen en nog meer geweldige mensen ontmoeten. Niet koffie gerelateerd: ik zou graag de Noordpool bezoeken en naar Azië reizen.

       

Bekijk de finaleronde van de IBC hier

De World Barista Championships vinden plaats in Melbourne, Australië, van 4 t/m 7 mei. We wensen Daniele veel succes en bovenal veel plezier in zijn Australische avontuur!