fbpx

Zomerdrankjes

31/05/2019 in Nieuws

De zomer komt eraan! Tijd voor een aantal verfrissende drankjes op het Kerkstraat menu. We hebben drie verschillende zomerdrankjes gecreëerd: een zomerse koffie tonic, een chia bubble ijsthee en een cayenne peper limonade. Heb jij al een favoriet?

Chia Bubbel IJsthee

Ingrediënten
 • – 6g Earl Grey thee
 • – 120g ijs (3 blokjes)
 • – 20g honing
 • – Chia zaadjes
 • – Bessensiroop
 • – Schijfje citroen

 

Bereidingswijze

Doe 6g Earl Grey thee in een tea maker. Voeg er 280g heet water (95°C) bij en laat drie minuten trekken. Doe ondertussen  de ijsblokjes in een beker. Voeg de thee toe zodra deze klaar is. Voeg de honing toe en roer tot het is opgelost en het ijs is gesmolten. Giet het mengsel in een fles en laat het het afkoelen. Dit mengsel is drie dagen houdbaar. Chia zaadjes hebben een uur nodig om water op te nemen. Doe hiervoor 10gr chia zaadjes in 60g water met bessensiroop. Zet ze in de koelkast (maximaal 5 dagen houdbaar).

 

Zorg er voor serveren voor dat alle ingrediënten gekoeld zijn. Doe 15gr chia zaad in een glas en doe er 200g van de koude Earl Grey thee bij. Roer goed, zodat alle chia zaadjes losse “bubbels” worden. Serveer in een glas met drie ijsblokjes, een schijfje citroen en een rietje.

Geniet ervan!

Citroen Cayennepeper Limonade

Ingrediënten (voor ongeveer 1 liter)
 • – 700g citroensap
 • – 300g hele citroenen, met schil
 • – 240g kristalsuiker
 • – 3g cayennepeper
 • – Chili peper als garnering

 

Bereidingswijze

Snijd de citroenen in stukjes en verwijder de pitten. Doe het citroensap met de stukken citroen, suiker en 2g  cayennepeper in een blender. Mix zo’n twee minuten of totdat alle suiker is opgelost. Giet het mengsel een paar keer door een zeef zodat alle stukjes verwijderd zijn. Voeg 1g cayennepeper toe aan het uiteindelijke mengsel en roer goed door. Giet in een fles en laat het afkoelen (max 3 dagen houdbaar).

Serveer in en glas met 3 ijsblokjes, 50g siroop, 150g bruiswater. Roer door elkaar en garneer met 1 chili pepertje.

 

Laat de zomer maar komen!

Zomerse Koffie Tonic

 • Ingrediënten
 • – 100ml Flash Brew*
 • – 60ml Tonic
 • – Schijfje citroen
 • – Takje tijm

 

Bereidingswijze

Doe drie ijsblokjes in een glas en voeg de overige ingrediënten toe. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed gekoeld en gemixt zijn voor serveren.

Enjoy!

*Flash brew maken?

Gebruik een ratio van 75g koffie per 1000g water (1:13.3). Plus 285g ijs na het zetten.

De dosering van 75g fijngemalen koffie met 1000g water zou een TDS van 1.8% moeten hebben, wat betekent dat de extractie zo’n 20.5% is. Om de TDS naar 1.4% te brengen moeten we 285g ijs toevoegen.

Afhankelijk van hoeveel Flash Brew je wilt maken kun je de hoeveelheid koffie, water en ijs aanpassen, terwijl je de ratio gelijk houdt. Echter verschilt de maalgraad wel!

 

Bijvoorbeeld:

Dosering koffie: 15g, water: 200g, ijs: 57g

Dosering koffie: 75g, water: 1000g, ijs: 285g

Dosering koffie: 150g, water: 2000g, ijs: 570g

 

Maal de koffie op een stand dat je een TDS van 1.8% na het zetten behaalt. Gebruik een refractometer om de TDS waarde te meten. Voeg 285 ijs toe en mix het tot dat het ijs compleet is gesmolten. De TDS van dit drankje moet 1.4% zijn. Giet het in flessen en laat het afkoelen. Dit mengsel is 3 dagen houdbaar.